Van batterijparken tot thuisbatterijen, een energieopslagsysteem kan ingezet worden om balanceringsdiensten aan te bieden. Afhankelijk van de situatie wordt hier vaak het grootste rendement gegenereerd. Maar wat is onbalans nu juist? Doordat we meer en meer gaan investeren in hernieuwbare energiebronnen. Neemt de voorspelbaarheid van de energiestromen af (Het aantal eenheden opgewekte wind/zonne-energie is moeilijker te voorspelen dan bij kernenergie).
De energieleveranciers en de netbeheerder dienen het net ten alle tijden in balans te houden: hiervoor moeten ze snel energie kunnen aansprek. Dit kunnen ze doen door grote verbruikers, denk maar aan grote industriële spelers hun verbruik te doen minderen of vermeerderen, of door beroep te doen op energieopslag systemen. Via onze geavanceerde tools kunnen wij een simulatie maken over de verwachtte opbrengsten/kosten indien u deze (deels) wil inzetten op onbalans.
De verschillende soorten onbalansmarkten
Het woord onbalans wordt vaak door elkaar gebruikt wanneer men over onbalans bij de energieleverancier
en frequentie onbalans spreekt. Er is echter een groot verschil tussen beide markten:
Onbalans bij de energieleverancier
Elia, de netbeheerder, en de energieleveranciers maken afspraken over de hoeveelheid energie die geïnjecteerd en afgenomen wordt. Dit is belangrijk om het net in balans te houden. Deze afspraken zijn gebasseerd op voorspellingen van energie-injecties, inkopen/verkopen op de Day Ahead-markt, en real-time monitoring van energiestromen.
Wanneer de huidige injectie/afname afwijkt van de gemaakte afspraken spreken we over onbalans. Die afwijkingen kunnen gebeuren omdat de energie productie van hernieuwbare bronnen vaak moeilijk te voorspellen is. De energieleverancier moet dan andere energievolumes aanspreken om aan de gemaakte afspraken te voldoen. Indien zij dit niet kunnen nakomen volgen er boetes van Elia.
Wij zijn actief op deze markt. Wanneer de vergoeding voldoende hoog is kan het energieopslagsysteem ingezet worden om te gaan ontladen of in geval van negatieve prijzen: opladen.
Frequentieregulatie
Frequentie onbalans treedt op in situaties waar de netfrequentie afwijkt van de norm (50 Hz in Europa), dit kan gebeuren wanneer er teveel stroom op het net afgenomen wordt of geïnjecteerd wordt. De netbeheerder staat in voor de balans. Dit is van vitaal belang om schade aan elektrische apparaten te voorkomen en de algehele gezondheid van het elektriciteitsnet te handhaven. Er bestaan 3 soorten frequentieregulatiemarkten: FCR, aFRR en mFRR.
Bij Frequency Containment Reserve (FCR) stelt men het energieopslagsysteem beschikbaar in perioden van 4 uur. Voor deze beschikbaarheid wordt een capaciteitsvergoeding uitgekeerd. Als de energie daadwerkelijk wordt verbruikt, komt daar nog de verkoopprijs van de energie bovenop.
Klaar voor verandering?
Contacteer ons nu en ontdek hoe een batterij het verschil kan maken voor uw bedrijf